Cum funcționează și cum să joci la aparate și păcănelele

Jocurile ca la aparate, cunoscute și ca sloturi sau păcănele, sunt cele mai populare jocuri de cazino. Primul aparat cu joc mecanic a fost creat de Charles Fay în 1899, iar de atunci regulile de bază ale sloturilor au rămas neschimbate. Un jucător trebuie să parieze și să rotească un set de role cu simboluri atașate. Fiecare dintre aceste role se va opri într-o poziție aleatorie. Jucătorul va câștiga dacă rola se oprește în așa fel încât creează o linie cu aceleași simboluri. Cu cât mai rare simbolurile câștigătoare, cu atât mai mare este câștigul când le nimerești. Dimensiunea câștigului este determinată de pariul plasat înainte de rotire.

În zilele noastre, modul aleatoriu în care aparatele mecanice opreau rolele a fost înlocuit cu numere generate în mod aleatoriu de un calculator, însă principiile rămân la fel, iar ele trebuie respectate de orice producător de păcănele licențiat și reglementat de autorități, precum Novomatic, EGT sau altele. Modul aleatoriu de funcționare a păcănelelor aduce niște consecințe interesante, fapt pentru care este important pentru ca orice jucător activ să le înțeleagă.

Cum funcționează jocurile ca la aparate

Majoritatea păcănelelor online folosesc în continuare clasicele role pentru a reprezenta rezultatul fiecărei rotiri. Deși aceste role sunt transmise de un calculator, matematica este aceeași: 3, 4 sau 5 seturi de simboluri (role virtuale) se opresc în poziții aleatorii. Cu toate acestea, sloturile online au foarte multe facilități noi care nu ar fi posibile în aparatele mecanice: simboluri wild și scatters, rotiri gratuite, runde bonus, opțiunea de a paria dublu sau nimic și altele.

Generarea de numere în mod aleatoriu

Toate jocurile ca la aparate realizate de un producător autorizat au un lucru în comun: rezultatul fiecărei runde este bazat exclusiv pe un număr aleatoriu generat de un RNG – Random Number Generator, în traducere liberă Generator de Numere Aleatorii. Acest număr aleatoriu, generat de RNG, „spune” rolelor când să se oprească și, astfel, decide rezultatul jocului. Asta înseamnă că un joc cu același număr aleatoriu trebuie să ofere același rezultat.

Iată mai concret pașii prin care se ajunge la rezultatul unei runde/rotiri:

1. RNG-ul generează un număr aleatoriu.
2. Modulul matematic al jocului/slotului ia acest număr aleatoriu și calculează unde rolele trebuie să se oprească.
3. Jocul oprește rolele la poziția determinată și calculează rezultatul unei rotiri.
4. Rezultatul rotirii este afișat jucătorului care a inițiat rotirea.

Câștigul sau pierderea unei rotiri este determinată doar de noroc. Rezultatul nu este influențat de câștigurile sau pierdere anterioare, nici ale tale, nici ale altor jucători.

Cum fac cazinourile bani?

Acum că am înțeles că păcănelele nu pot fi manipulate, întrebarea evidentă este cum fac cazinourile bani din asta?

Răspunsul este simplu: sloturile sunt create într-un mod în care plătesc mai puțin decât pariurile înregistrate pe termen lung.

Spre exemplu, să ne imaginăm un joc simplu de monezi: îmi dai 10 LEI și întorci o monedă. Dacă ai cap, îți voi da înapoi 15 LEI. Dacă ai pajură, vei pierde. Este destul de evident că șansele sunt de partea mea. Deși poți câștiga dacă vei juca câteva runde, eu am un avantaj clar pe termen lung. Astfel, modul aleatoriu de câștig este transparent și corect, dar șansele tale de câștig pe termen lung sunt mai mici.

Orice joc de cazino funcționează pe același principiu, doar că păcănelele sunt mult mai complicate. Matematica unui joc ca la aparate este definită de

  • setul de simboluri de pe role
  • dimensiunea câștigurilor
  • regulile și probabilitățile tuturor bonusurilor și combinațiilor acestora

Cum să joci – Top mituri pe care să le ignori la păcănele

Acum că am văzut cum funcționează sloturile, e timpul să distrugem câteva mituri extrem de populare legate de acestea.

Mitul 1: „Păcănelele au cicluri de combinații câștigătoare. Poți câștiga dacă observi aceste cicluri și pariezi într-un moment câștigător.”

Acesta este un mit, deoarece sloturile se bazează pe generarea de numere aleatorii, după cum am văzut mai sus. Avantajul cazinoului se regăsește în matematica jocului, astfel încât nu este nevoie să fie complicat tot sistemului prin crearea de cicluri.

Deși poți observa numere reci și numere fierbinți sau perioade bune și perioade rele pentru câștig, acestea sunt pur și simplu rezultatul norocului și nu pot fi prezise sau urmărite cu precizie.

Mitul 2: „Sloturile sunt programare să nu plătească după un câștig mare și să plătească mai mult când sunt pline de bani”

Acest mit provine cel mai probabil din perioada în care aparatele mecanice funcționau independent și ofereau câștiguri jucătorilor în mod direct. Problema e că acest mit era la fel de valabil atunci pe cât e de valabil în zilele noastre. Dacă ai fi câștigat mai mult decât erau bani în aparat, ai fi primit restul de la angajații cazinoului.

Astăzi, toate aparatele sunt conectate la un server central, iar câștigurile sunt plătite de angajații cazinoului, deci nu este nevoie să ții evidența banilor dintr-un anumit aparat. De asemenea, am văzut că liniile rezultate în urma unei rotiri sunt determinate de numere aleatorii.

Alte mituri populare: „Funcția de autoplay plătește mai puțin decât dacă rotești manual” sau „Ai șanse mai mari să câștigi dacă folosești maneta pentru a roti decât dacă apeși pe butonul de rotire”

Aceste mituri nu au niciun sens dacă înțelegi cum funcționează păcănelele online. Jocurile sunt exact la fel, numerele sunt generate în mod aleatoriu și corect, indiferent dacă folosești funcția de autoplay, maneta sau butonul de rotire.